Kāpēc nevajag iesaistīties MLM (12 iemesli)

Tieši tā, nevajag iesaistīties MLM! Skaidrs, ka pie mums nodarboties ar uzņēmējdarbību tādā nozarē kā tīkla mārketings (MLM) ir nesmuki. Absolūti ne-prestiži. Pat aizdomīgi. Un tam ir iemesli.

Starp citu, bijušajās PSRS valstīs vispār būt par uzņēmēju ir aizdomīgi, kur nu vēl nodarboties ar kaut ko tik nesaprotamu kā MLM…

Īsts darbs ir tikai tāds, kur maksā algu! Neesam nekādi buržuji!

Ja Tu uzskati, ka tīkla mārketings nav domāts Tev, es pilnībā Tev piekrītu. Nav vērts ar to nodarboties, jo MLM bizness:

1. … ir ar sliktu reputāciju. Nu, pamēģini aiziet viesos un pateikt, ka nupat esi kļuvis par tīkla kompānijas “XX” partneri! Tev būs jābūt īpaši drosmīgam, mans draugs! Tas ir pat trakāk nekā pateikt, ka esi kļuvis par veģetārieti… (Mani draugi zina, ka nelietoju uzturā gaļu jau vismaz 20 gadus, bet vienalga…)

Tevi metīsies atrunāt un mācīs dzīvot. Tev būs jāuzklausa dažādi viedokļi un baumas. Tevi centīsies glābt…

Protams, Tu vari visus pasūtīt ratā un vairs neiet ciemos pie viņiem. Faktiski liela daļa MLM uzņēmēju tā arī dara. Tie nomaina vidi un turpmāk “tusējas” pārsvarā ar savējiem.

Tātad, ja pašreizējie draugi ir Tev ļoti svarīgi, nekādā gadījumā neuzsāc MLM biznesu! Nevar zināt, kādi būs tie jaunie draugi.

2. … var novest depresijā, jo esi spiests uzklausīt atteikumus un uzzināt rūgto patiesību, ka pat tuvākie draugi Tev rupji melo, solīdamies noteikti atnākt uz kādu pasākumu vai piereģistrēties Tavā kompānijā, bet to nedarīdami.

Tu saproti, ka draugi vairāk uzticas Google meklēšanas rezultātiem, nevis Tavai pozitīvajai pieredzei…

3. … paņem daudz vairāk laika nekā esi paredzējis tam veltīt. Pat trakāk – ja patiešām vēlies sasniegt panākumus, bizness paņems visu Tavu laiku. Vairs nekāds alus pie televizora hokeja laikā!

It kā jau tā tas ir arī jebkurā citā biznesā. Ja esi uzņēmējs, Tu vairs nevari piecos aiziet no darba un visu aizmirst kā “parasts” cilvēks. Nu, vai Tev to vajag?

4. … neprasa lielus ieguldījumus. Parasti vienkārši ir jānomaina veikals tām precēm, kuras jau tāpat tiek pirktas. Bet…

Reizēm “paveicas” ar tādiem sponsoriem vai kompānijām, kas pieprasa katru mēnesi izpirkt zināmu preču daudzumu.

Varbūt kādu tas motivē, bet tā tomēr ir vardarbība, kam nav vietas MLM biznesā. No šejienes arī rodas stāsti par paziņām, kas piekrāvuši pilnu garāžu ar preci un tādējādi zaudējuši naudu. Labāk tālāk no grēka!

5. … Taviem ģimenes locekļiem var nepatikt, jo, kamēr nesāksi pelnīt vairāk kā viņi, tie būs 100% pārliecināti, ka MLM ir krāpšana, piramīdas shēma un vispār – tas nav īsts darbs cilvēkam ar tādu izglītību kā Tev.

Ja Tu vienmēr vakaros esi bijis mājās, bet tagad dodies nezin kur… Apmeklē kaut kādas tikšanās…

Daži vīri var kļūt stipri greizsirdīgi uz savām sievām, kuras pēkšņi sāk nest mājās vairāk naudas nekā viņi savā “īstajā” darbā. Izjaukt ģimeni? Nu, nē…

6. … ir ar zemu ieejas slieksni, tāpēc, diemžēl, tajā ir sastopami arī ļaudis ar īstermiņa domāšanu. Tie staigā no vienas kompānijas uz otru ar cerību nopelnīt daudz naudas uzreiz, faktiski nedarot neko.

Šiem cilvēkiem, šķiet, piemērotas būtu tieši piramīdas shēmas, nevis MLM. Ar tādiem kopā taču nevēlies būt?

7. … normālam cilvēkam atgādina sektu, jo kā var staigāt apkārt vienmēr smaidīgs un optimisma pilns, kamēr valstī notiek tādas lietas? Piemēram, vakar “Bez Tabu”…

Tajos jocīgajos MLM pasākumos tiek runāts par sapņiem, pozitīvo domāšanu un citām lietām, par ko normāls cilvēks nekad nedomā. Un vēl tā skaļā mūzika un aizdomīgais pozitīvisms semināru laikā… Nopietni cilvēki uz tādiem balagāniem neiet!

8. … ir augsts partneru “mirstības” koeficients. Panākumus gūst tik tiešām stiprie un neatlaidīgie. Vidējais MLM uzņēmēja mūža ilgums šajā biznesā ir 3 – 4 atteikumi. Kāpēc vispār sākt, ja pastāv šāda drūma statistika?

9. … ir jāapgūst un jāizprot mārketinga stratēģijas. Ir ļaudis, kas joprojām uzskata, ka ikviens uz ielas satiktais noteikti ir jāiepazīstina ar viņa MLM biznesa iespējām. Tas tiešām tracina.

10. … prasa sevis pilnveidošanu. Kāpēc gan šādiem niekiem tērēt savu laiku, ja tāpat jau 12 gadi ir nosviesti zemē skolā un vēl 5 gadi – augstskolā? Sevišķi, ja Tu jau visu zini un Tev par visu jau ir savs viedoklis.

11. … ir absolūti nestabils ienākumu avots. Lai tiktu pie lielās naudas, ir jāizveido sava struktūra, un tas var prasīt gadu, divus, piecus… Algotajā darbā viss ir skaidrs – algas diena 10.datumā, summa tik un tik.

12. … liks mainīt ieradumus. Ja nu ar to izdodas nopelnīt pietiekami daudz naudas, lai kļūtu pa īstam bagāts?

Draugi neliks mieru un nāks aizņemties… Būs vairāk jātērē… Kāds vēl noskaudīs jauno Porsche… Būs nelietderīgi jāpavada laiks lidmašīnā, lai nokļūtu uz apmaksātu semināru Seišelu salās…

Pa kuru laiku tad varēs skatīties seriālus un uzspēlēt Candy Crush? Nu, nezinu, nezinu…

Tie, kas iesaistījušies MLM, tikai lieki tērē savas dzīves 4 – 5 gadus tā vietā, lai strādātu līdz pensijas vecumam tāpat kā visi citi! Labāk palikt normālam!